״השקעה״ במקום ״תרומה״: למה עמותות צריכות לשנות את הטרמינולוגיה שלהן
- Michal Porat
- 27 באפר׳ 2023
- זמן קריאה 2 דקות
כיום, מעטים הבתים בהם קיים בטלפון נייח. בבית של ההורים שלי, הטלפון הנייח מצלצל בדרך כלל בשביל מטרה אחת: תרומות. בילדות, בכל פעם שעניתי לטלפון, מישהו או מישהי מהצד השני פתחו באותו המשפט: ״אני מתקשרת בגלל שאנחנו זקוקים לתרומה שלך״. פעם, המשפט הזה היה עובד - ואנשים היו תורמים. כיום, עמותות לא יכולות לבנות על נדיבותם של אנשים או לסמוך עליהם שיענו לטלפון - הן צריכות להוכיח את הכדאיות של התרומה.
לדעתי, המונח ״תרומה״ צריך להתחלף במונח ״השקעה״ והודעות טקסט ושיחות טלפון צריכות להתחלף באסטרטגיית שיווק מתוכננת היטב.

זמן לשינוי הטרמינולוגיה
אנחנו חיים בעולם בו המילים ״השקעות״ ו״סבבים״ מקיפים אותנו מכל עבר. האם נוכל להשתמש בהן גם עבור עמותות? לגמרי כן. גם סטרטאפים בתחילת הדרך וגם עמותות מוכרים לרוב את אותו הדבר: רעיון - למשקיעים. הפסיקו להשתמש במושג ״תרומה״ (על אף המשמעות המשפטית שלו) והתחילו להשתמש ב״השקעה״. המטרה של העמותות היא למצוא אנשים שמאמינים במטרה שלהן ומוכנים לרוץ איתן למרחקים ארוכים. השימוש במילה ״השקעה״ רומז שה״משקיעים״ יקבלו משהו בחזרה, בעוד השימוש במילה ״תרומה״ יכול לייצר את התחושה שהכסף נלקח ליעד לא ידוע. חשוב להוכיח ל״משקיעים״ שהכסף שלהם מושקע כמו שצריך.
איפה הכסף?
האמרה הזו מיוחסת ליאיר לפיד, אבל רלוונטית מאוד גם כאן. שקיפות היא אלמנט קריטי כשמבקשים כסף מאחרים. כילדים, ביקשנו מההורים שלנו דמי כיס כדי לחסוך לרכישת משחק מחשב. הבהרת המטרה חשובה גם כשאנחנו מבקשים כסף מזרים עבור המטרה שלנו. היו שקופים לגבי מה כל סכום שייתרם יאפשר לרכוש/להשיג. לדוגמה: ״50 ש״ח בחודש יאפשרו לנו לחמם את הכלבים בכלובים בזמן החורף, הם זקוקים לזה״. אי אפשר להפריז בחשיבותן של תרומות חודשיות, וחשוב לכוון אליהן הרבה יותר מאשר תרומות חד-פעמיות. ידעו את ה״משקיעים״ העתידיים שלכם שאפילו הסכום הקטן ביותר, בתרומה חודשית, יכול לעשות שינוי גדול.
זה רק עוד כרטיס לסרט ופופקורן קטן.
אין כמו השוואות (להוציא מקרים מסוימים, כמובן). גם בתרומות, חשוב להבהיר ל״משקיעים״ העתידיים שלכם שאת הכסף שאתם מבקשים שיעבירו אליכם - הם מוציאים בכל מקרה, על דברים פחות ״ערכיים״. הדרך הנכונה לעשות את זה כי להשוות את הסכום שאתה מבקשים לרכישות ב״עולם האמיתי״. יצרו משוואה ברורה בין הסכום, המטרה (כפי שהצגתי בפסקה למעלה) והשווי שלו ב״עולם האמיתי״. לדוגמה: ״60 ש״ח בחודש יעזרו לנו לחמם את הכלבלבים שלנו בחורף, והם בדיוק מה שתשלמו על כרטיס לסרט ודלי קטן של פופקורן״, או: ״45 ש״ח בחודש יאפשרו לנו לקנות ילקוטים חדשים לתלמידים, וזה בדיוק הסכום שאתם משלמים בכל חודש לנטפליקס״.
דינג דונג! זו התזכורת החודשית לכך שהכסף שלך מושקע כמו שצריך
יאיי! יש לכם כבר מספר משקיעים חודשיים. עכשיו כל מה שצריך לעשות זה להזכיר להם שהם קיבלו את ההחלטה הנכונה. יצרו ניוזלטר למשקיעים בו יופיעו חלק (או כל) האלמנטים שציינתי במאמר הזה, שמדגישים כיצד הכסף מושקע. אם עוד לא השתמשתם בכסף, ציינו יעדים ותוכניות פעולה - רק אל תגרמו למשקיעים שלכם לחשוב שהכסף יושב בבנק ומעלה אבק. מלבד ניוזלטרים, תוכלו להשתמש גם במודעות פייסבוק שיגיעו לרשימת המיילים הרלוונטית, או בכל דרך שתעזור למשקיעים להבין איך הכסף שלהם עזר לכם. הבחירה בתזכורת חודשית או רבעונית עוזרת לחזק את השקיפות מול המשקיעים, ואת הסיכוי שהם יבחרו להמשיך ולתמוך במטרה שלכם בעתיד.
בהצלחה!
המאמר פורסם לראשונה באנגלית בלינקדאין שלי.
Comments